Wednesday, 16 January 2013

Princess demam

Selamat pagi...

2 hari lepas princess kena injection for 2 month..Alhamdulillah masa di klinik tempoh hari princess x meragam langsung walaupun menunggu lebih kurang sejam la jugak..Faham2 la kalau gov clinic camana kan..Mood princess sangat2 baik..Last princess timbang berat masa dapat injection 1 month..Masa tu berat princess 3.5 kg..Cuma naik about 0.6 kg je dari waktu dia mula2 lahir..By that time princess blom minum susu formula lagi sebab blom jumpa susu yang sesuai..Now bila dah jumpa doc, doc suggest susu formula brand Novalac khas untuk baby yang kembung perut..Alhamdulillah susu tu sesuai dengan princess..So we continue dengan susu tu je la..Walaupun princess minum susu formula, tapi saya still lagi bagi BF..So masa check up princess that day, berat princess dah mencapai 5.2 kg..Waaahhh..Anak mummy ni dah besar..Satu peningkatan yang sangat baik..

Semalam princess demam..Panas badan dia..Terus bagi ubat demam..Masuk tengah hari alhamdulillah suhu badan princess dah turun..Walaupun kurang sihat tapi mood princess tetap ceria..Selalu buat orang ketawa..Bercakap je keje dia..Petang tu kami semua bawak princess jalan2 di IOI Mall Puchong tapi x boleh jalan lama2 sangat sebab sedikit meragam coz nak tido..

...bercakap je keje dia...


p/s : aku bersyukur pada mu Ya Allah, kau kurniakan aku seorang puteri yang sangat bijak pandai..

Friday, 11 January 2013

Impian dan harapan

Dah 11 hari berada di tahun baru 2013..Hari2 asyik menghitung hari je bila la boleh mula bekerja..Perasaan ingin bekerja semula mula membuak2..Tapi bila memikirkan perihal si princess ni terpaksa la menahan untuk seketika..Antara sebab2 saya nak bekerja sangat...

1) Nak duduk umah sendiri samada beli atau sewa..Maklumla skang duk ngan PIL..Terbatas la skit..Lagipun duduk sendiri lagi privacy..
2) Nak tolong husband sebab skang ni semua bil2 dia yang bayar..Kesian plak..
3) Nanti boleh beli kan apa yang princess nak cth nya baju ke, mainan ke..
4) Mummy pun nak ada duit poket hasil usaha mummy sendri jugak..Nanti nak beli apa2 xyah mintak duit ngan husband..

Cepat la masa berlalu..Hari2 duk memendam rasa je..Haaaiiissshhh..

p/s : x sabar tunggu princess besar n bawak dia pegi jalan2...

Wednesday, 9 January 2013

Jalan2 ke OU

Hmmmm...Semalam kebetulan husband cuti..Dah lama rasanya x bawak princess jalan2..So mummy plan nak bawak princess pegi OU..Tunggu princess tido..Last2 dia main2 plak..Tido kejap jaga, tido kejap jaga..Tengah hari tu heret jugak la dia kuar..Alhamdulillah, dia pun x banyak ragam..Kami lunch d KFC, princess tengok je mummy ngan abah dia makan sampai meleleh air liur..Ya Allah, kesian nya anak mummy ni..Princess sabar skit ye sayang..Tunggu princess tumbuh gigi,apa princess nak makan i'allah mummy ngan abah akan tunaikan..By that time mummy rasa mummy pun i'allah dah start keje kot..Ada la duit lebih skit utk tolong husband and kalau boleh saving nak jugak saving..

Cakap pasal princess jalan2 kat OU, lepas minum susu boleh plak dia tido..Tu la princess, mummy suruh tido kat umah dia main2 plak..Mummy nak biasa kan princess ngan orang ramai supaya bila besar nanti xde la princess takut sangat kat orang..Bila princess tido mummy terpaksa dukung la sebab kalau letak dalam 'ferrari' dia, konpem dia akan terjaga..Boleh tahan lenguh la jugak tangan ni tapi mummy x kisah asalkan princess tido lena..Dah puas berjalan otw balik singgah kacau nenek princess kat gerai Lokas Makana sambil makan nasi bubur..

...princess yang manja ni nangis nak susu...

...senyap je duduk dalam 'ferrari' dia...

...comel nya anak mummy ni...

p/s : x sabar tunggu princess boleh makan makanan pejal...

Monday, 7 January 2013

Nasi bubur berlauk

Salam...

Pagi ni princess tido..So mummy boleh la nak godek2 laptop ni skit..Update apa yang patut..

Minat husband dengan dunia perniagaan akhir nya termakbul walaupun bermula dengan perniagaan kecil-kecilan..Kami bermula secara kecil-kecilan dengan menyewa satu tapak gerai di foodcourt Lokas Makana yang terletak di Puchong..Mak mertua yang banyak mengeluarkan modal dan kami hanya membantu memberi idea mengenai makanan apa yang sesuai untuk dihidangkan pada waktu malam kerana foodcourt berkenaan beroperasi dari pukul 6pm - 12 tgh mlm..Akhirnya kami memutuskan untuk berniaga nasi bubur berlauk..Sebenarnya ni kali pertama saya mendengar dan melihat nasi bubur berlauk sebab di Terengganu nasi bubur atau lebih dikenali dengan nasi air,ia didatangkan bersama dengan sup yang dicampur skali dengan nasi bubur tapi berlainan pula di sini..Nasi bubur tu sendiri dimakan dengan lauk seperti ikan masin,ikan bilis, sayur, telur masin dan macam2 lagi..

Ni antara beberapa lauk yang terdapat di gerai kami..




...ikan bilis besar...


...serunding ayam...


...serunding daging...


...ikan kering...


...fish stick...


...sotong...


...ikan bilis...


...sayur...


...puding trifle...


...antara lauk yg dh digoreng...


...fish stick & sotong yg dh digoreng...


...nasi bubur...

p/s : i'allah kalau ada rezeki ingin meluaskan lagi perniagaan dengan membuka restoran sendiri..

Friday, 4 January 2013

Princess..princess

Princess...Princess...

Lately ni entry banyak pasal princess..Seronok sebenarnya tengok princess membesar depan mata mummy..Dari mula lahir sampai la skang ni, 2 mths ++ mummy x pernah berenggang lagi dengan princess..Tiap2 malam princess tido dengan mummy..Kalau dulu waktu tido princess x menentu..Dia rasa nak bangun tengah malam, dia bangun pastu berjaga plak for a few hours..Tapi skang waktu tido princess pun dah flexible..Mummy pun dah boleh set dalam kepala mummy waktu tido princess ni..Alhamdulillah princess pun x banyak meragam..Kalau dia meragam pun sebab sakit..Mummy cukup risau kalau princess menangis x berhenti..Kalau la boleh sakit princess tu pass kat mummy, mummy sanggup nakkkk..

Princess skang dah pdai merajuk ngan mummy..Bukan ngan mummy aje tapi ngan semua orang pun dia merajuk..Kalau mummy ada urusan kat luar, mummy kuar x bwak dia..Bila mummy balik mummy panggil je princess, dia buat dekkk je..Xnak pandang mummy langsung..Sedey nya... :-(

Ni haaa muka dak cik yang tengah ngajuk ngan mummy dia..




Princess mummy yang comel ni ikut perangai sape la suka merajuk ni..Hmmmm..Mummy pun suka merajuk gak dulu..Hihihihi..Kalau lambat bagi susu merajuk..Kalau princess bercakap orang lambat respon merajuk..Macam2 lagi la sayang mummy ni..Jangan macam tu sayang..X baik tau..Semua orang sayang princess tau..Princess la buah hati pengarang jantung mummy n abah..Kalau mummy kuar x bwak princess, tiap kali nampak orang bwak baby mesti mummy teringat kat princess..


...princess tgh bersembang bgan mummy tp mummy buat2 faham laaa...


...tgh cari feel nak tido...


...tiap2 pagi akan masuk bilik atuk n nenek..nak main2..nak sembang2...


...pantang nampak kamera...

p/s : mummy nak hantar princess masuk kelas menari bila besar skit nnt...

Saturday, 29 December 2012

princess with an attitude

Salam sabtu...

Buat masa ni saya memang suri rumah sepenuh masa..Jadi banyak la masa terluang..Kalau princess tido boleh la buat keje rumah skit..Skang ni princess dah 2 bulan lebih..Kalau tanya berapa hari memang saya x boleh nak igt..Maklum la, ada masalah ingatan skit..hihihi..Tapi memang betul, since pregnant dulu sampai skang ada a few thing saya memang x boleh nak igt..Kadang2 tu dah dapat gelaran nyanyuk dari husband..Mana tak nya, tempat yang dia pernah bawak saya, saya cakap x pernah datang sebab memang x boleh nak igt langsung..Tapi xpe la, itu masalah kecik je..Bukan hilang ingatan terus kan.. :-)

Dari hari ke hari princess semakin membesar depan mata..Kalau dulu princess x pdai buat mimik muka tapi skang dah pdai..Kalau dulu princess x pdai bercakap (bahasa baby la) tapi skang dah rancak bercakap..Kalau dulu x pdai kayuh mengayuh tapi skang dah pdai..Perkembangan yang sangat positif..Mummy ngan abah sangat happy princess..Princess dah makin besar dan pandai skang ni..



...dah pdai jelir lidah dah...



...dan lagi...



...sessi ngadu mengadu...



...muka kantoi..suruh tido dia main ngan bunny...



...actually mata tu mengantuk tapi masih mampu tersenyum...



...dah pdai main buih skang...



...tido pun ada gaya...

p/s : princess rindu kat tokma, pak ngah, uncle yed & acu..

puteri yang di tunggu

Assalamualaikum...

Wahhh..last post is on February 2012..Skang dah nak habis December 2012 dah..Lama sangat x update..Bukan xde cerita tapi x berkesempatan..Kalau dulu masa free terlalu banyak tapi kemudahan internet plak xde tapi skang ni kemudahan internet tu ada tapi masa free plak yang xde..

Sepanjang tahun ni,macam2 perkara yang kami (saya & husband) tempuh tapi yang saya nak share ialah kami x sabar menunggu "orang baru" dalam family kami..Alhamdulillah sepanjang tempoh mengandung cuma 3 bulan pertama sahaja saya mengalami alahan..Masuk 4 bulan ke atas,alhamdulillah alahan tu semakin berkurangan..Setiap kali kami scan,baby asyik menyorok aje..Tapi kebiasaan nya orang cakap kalau x nampak jantina, maksud nya perempuan..X kisah la boy ke girl asalkan sihat walafiat..

Di pendek kan cerita, tanggal 24 Oktober, lahirkan puteri kami pada jam 1436pm seberat 2.9kg..Alhamdulillah..Lengkap sudah kehidupan kami dengan hadir nya puteri tersayang..Kami setuju menama kan puteri kami Nayli Amanda binti Mohd Radzwil..Rasa macam x percaya pun ada..Dah ada baby rupanya saya ni..Kalau sebelum ni asyik berangan je tapi kali ni bukan angan2 lagi..

Sepanjang tempoh berpantang,princess x banyak sangat meragam..Pernah terdengar cerita ada baby yang menangis je sepanjang hari tanpa diketahui sebab nya..Alhamdulillah princess x macam tu..Memang agak stress kalau baby asyik menangis je sebab kita dah cuba yang terbaik untuk bagi dia selesa, untuk tenang kan dia dari menangis tapi kadang2 usaha tu x berkesan..Apa yang perlu adalah kesabaran..Dalam tempoh berpantang, ibu x boleh stress tapi saya faham, kadang2 kita x boleh mengawal emosi kita..

Princess, izinkan mummy post kan gambar princess kat blog mummy ni yee..Nanti princess besar, princess boleh baca..


...berumur 2 hari...


...masa di habiskan dengan tidoooo je...


...sayang mummy dah bukak mata...

p/s : mummy x sabar nak tunggu princess pandai merangkak, berjalan, bercakap..